Auto zelf onderhouden

pexels-photo-47214Tegenwoordig is het bijna onmogelijk je auto nog geheel zelf te onderhouden. Met een computer “leest” een garage “de auto uit” om te zien wat er moet gebeuren. Door de vele elektronica is het voor jezelf bijna niet te doen om zelf motoronderhoud te verrichten. Zelfs een lampje verwisselen wordt al heel moeilijk omdat er vaak allerlei onderdelen voor zitten, zodat je er niet goed bij kunt. Als je al in het bezit bent van de juiste schroevendraaier.
Maar er is nog wat minder groot onderhoud dat je toch zelf kunt doen.
De ruitenwisserbladen bijvoorbeeld, kun je zelf vervangen. Natuurlijk controleer je wel eerst of het echt nodig is: ruitenwisserbladen die vies zijn, maken ook strepen op je autoruit. Als de ruitenwisservloeistof op is, kun je die ook beter eerst aanvullen. En in de waterafvoer onder je motorkap kan zich vuil opgehoopt hebben. Dat kan schade veroorzaken aan de ruitenwissermotor.
Als ze wèl versleten zijn, kun je ze makkelijk vervangen: je haalt ze voorzichtig van de ruitenwisserarm door een clipje in te drukken, en hem van de arm af te schuiven. De nieuwe zet je er weer op door hem omhoog te schuiven over de arm tot je een klik hoort. Wel goed controleren of je het juiste type hebt, voor je het koopt, en goed de gebruiksaanwijzing nalezen.
De verschillende vloeistoffen kun je zelf ook controleren en bijvullen, de airconditioning kun je zelf onderhouden, en banden verwisselen is ook iets dat je zelf kunt doen. Het wassen en poetsen hoort natuurlijk ook bij het onderhoud, en dat is een klus die iedere autobezitter goed zelf kan doen, net als het winterklaar maken van de auto.
Zo is er toch nog wel wat onderhoud dat je niet uit hoeft te besteden. Veel succes!